top of page

Kulp Hakkında...

Diyarbakır'ın kuzeydoğusunda bulunan bu ilçe, Muş ve Bingöl illeriyle sınırlarını paylaşıyor. Kulp, OHAL (Olağanüstü  Hâl) döneminde karanlık bir tarihe tanıklık etti.

 KULP

 

 

      Kürtçe adı Pasûr olan Diyarbakır'ın Kulp ilçesi, kış aylarında uzun süre kar altında kalır. Birinci dereceden deprem bölgesinde; volkanik, sarp bir coğrafyası var. İpek böcekçiliğinde önemli bir yere sahip olan bu ilçenin su kaynakları oldukça bol.

 

     1990'da nüfusu 51.000 olan ilçenin şimdiki nüfusu  37.000.

   
      Kulp, 1978-2000'li yıllar arasında Ohal döneminde etkin olan paramiliter oluşumların kendini sıklıkla gösterdiği bir bölgedir.
 
   




   
 

 

 

 

OHAL ( Olaganüstü Hâl)

   Sıkı yönetimin kaldırılmasıyla birlikte 19 Temmuz 1987'de Olağanüstü Hal Bölge Valilikleri oluşturuldu. Olağanüstü hal ilk olarak 8 ilde uygulanmaya başlandı.

Bu iller;

Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Siirt, Tunceli ve Van'dı.Ardından Adıyaman, Bitlis ve Muş mücavir il olarak dahil oldu. Batman ve Şırnak il olduktan sonra bu sayı 13'e yükseldi.

OHAL Valiliği 15 yıl boyunca görevine devam etti. OHAL uygulamasının devam ettiği illerde askeri birlik sayısı arttırıldı. Köy Kanunu'nun 74. maddesine dayanılarak çıkarılan "Koruculuk Sistemi" de OHAL uygulamasıyla genişletildi. Korucu sayısı bu uygulamayla 40 kişiden 67.000'e yükseltildi.

OHAL'in uygulandığı illerde sivil kişilere psikolojik ve fiziksel şiddet uygulandı, birçok kişi yaşamını yitirdi. Faili meçhul cinayetler  bu dönemde onbinleri geçti. OHAL ile birçok bölgeye giriş ve çıkışlar yasaklandı, ayrıca bu uygulama Silahlı Kuvvetler'in olaylara müdahele etme hakkını saklı tutmuştu.

 

bottom of page